Een RDP- / Extern Bureaublad-verbinding aanmaken met Windows VPS

Wanneer je een VPS met Windows 2008 of 2012 Server bestelt, dan kun je deze via de console in het controlepaneel altijd benaderen. Omdat je wel gelimiteerd bent in de resolutie van de console en het uiteraard prettig kan zijn om niet altijd eerst in het TransIP controlepaneel in te loggen, kun je ook gebruik maken van een Remote Desktop Protocol (RDP)-verbinding. Deze optie heet in de Nederlandse versie(s) van Windows ook wel Extern Bureaublad. Je kunt dit bijvoorbeeld ook gebruiken om bestanden van en naar de server te verplaatsen.

De 'RDP'-functie staat bij nieuwe Windows Server-installaties vanwege veiligheidsredenen niet standaard ingeschakeld en zul je dan ook eerst moeten inschakelen. Hoe je dit kunt doen staat in de volgende artikelen uitgelegd:

Hierbij is het ook belangrijk dat je RDP ook in de firewall toestaat, anders zal deze verbinding nog niet mogelijk zijn.