Ik wil mijn root-wachtwoord resetten

Wanneer je onverhoopt het root-wachtwoord van je VPS kwijt bent en je VPS maakt gebruik van GRUB (vrijwel alle Linux distributies doen dit), dan is het mogelijk om je root-wachtwoord te resetten. In dit artikel vind je handleidingen voor verschillende OS'en om je root-wachtwoord te resetten.

Overige Linux-distributies

Stap 1

Open in het controlepaneel de VPS-console (in het tabblad 'BladeVPS') en herstart de VPS middels de 'Ctrl-Alt-Del'-knop onderaan rechts bij de console.

vps console

Stap 2

Direct na de herstart verschijnt er een bericht in de console om een willekeurige toets (zoals ESC) in te drukken om het GRUB menu te openen. Let op! Dit menu is hoogstens 2 seconden zichtbaar en je zult ook een aantal malen moeten drukken om te voorkomen dat het OS alsnog boot.

Stap 3

Selecteer de kernel en druk op 'a' (de bovenste is doorgaans standaard geselecteerde en zeer waarschijnlijk degene die je gebruikt).

Stap 4

Typ nu achter de regel (spatie) 'single' en druk op 'Enter'.

Stap 5

Het OS wordt nu geboot in single-user mode als root. Gebruik de volgende commando's om eerst je root-wachtwoord te resetten en vervolgens je VPS te rebooten:

passwd root
    reboot

Krijg je een foutmelding te zien? Gebruik dan 'reboot -f'