Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

AlmaLinux vs Rocky Linux

CentOS is eind 2021 overgegaan op CentOS Stream en opgevolgd door AlmaLinux en Rocky Linux. Je vraagt je misschien af waarom je beter voor de een of de ander kunt kiezen. Uiteindelijk is dit vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur:

Discussies over Rocky Linux vs AlmaLinux kunnen al snel een gevoelskwestie worden waarbij het vooral gaat om hoezeer iemand achter de ontwikkelaar staat. Oorspronkelijk is AlmaLinux door CloudLinux ontwikkeld (maar staat nu meer los daarvan met een eigen organisatie) en Rocky Linux door een eigen organisatie, opgericht door een van de oprichters van CentOS. Beide hebben dan ook zonder meer reputabele namen er achter staan.

Het zijn allebei downstreams van Red Hat Enterprise Linux die zo veel op elkaar lijken dat er processen zijn om je VPS van het ene OS naar de ander om te zetten. In principe maakt het dus niet zo veel uit welke je kiest, maar... Je wil waarschijnlijk toch een keuze maken en dat is ook wat wij enige tijd geleden gedaan hebben toen wij een opvolger zochten voor CentOS 8 als basis voor onze installaties met DirectAdmin, Plesk en cPanel.

Wij hebben destijds voor AlmaLinux gekozen, voornamelijk omdat zij een stuk sneller waren met het leveren van een stabiele versie AlmaLinux. Hierdoor ondersteunden DirectAdmin, Plesk en cPanel AlmaLinux het eerst. Een andere noemenswaardige prestatie van AlmaLinux is dat zij ook een proces ontwikkelt hebben om CentOS 7 naar AlmaLinux (of bijv Rocky Linux) te upgraden. Hierdoor kregen wij het idee dat AlmaLinux, in ieder geval op dat moment, net een wat grotere organisatie en misschien ook meer budget er achter heeft zitten.

Nou verwachten wij bij beide OS'en een blijvende, stabiele ervaring, maar in het geval van onverwachtse omstandigheden, is het niet onwaarschijnlijk dat AlmaLinux die sneller getackeld zal hebben. Let wel dat dit uiteraard in de toekomst kan veranderen als Rocky Linux bijvoorbeeld toch uitgroeid tot een veel grotere organisatie.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op