Ik wil Big Storage aan mijn (Linux) VPS koppelen

Met Big Storage heb je de mogelijkheid om een extra schijf aan jouw VPS toe te voegen, met een aanzienlijke opslagcapaciteit. Dit is bijvoorbeeld handig voor de opslag van data zoals media of back-ups. Volg de volgende stappen om een Big Storage te bestellen en in gebruik te nemen op jouw VPS met een Linux-based besturingssysteem. Voor Windows Server en (Free)BSD is een aparte handleiding beschikbaar. Mocht je al een Big Storage bezitten die je wilt gebruiken hiervoor, dan begin je bij stap 4.

Bestellen:

1. Ga in je controlepaneel naar het tabblad VPS & Colocatie en kies vervolgens rechts bovenaan voor + Big Storage bestellen onder het kopje Big Storage.
  2. Kies de grootte van de schijf en of je wel of niet gebruik wilt maken van offsite back-ups voor jouw Big Storage-schijf. Wanneer je klaar bent klik je op 'Bestel Big Storage'.
    Let op! Het kan altijd even duren voordat de nieuwe schijf zichtbaar en gekoppeld is.
  3. Na het voltooien van de bestelling, kom je terug op de overzichtspagina. Hier kun je na de oplevering een eigen naam geven aan je Big Storage (klik hiervoor op 'Storage instellingen', vervolgens op het randwieltje rechtsboven en dan 'Naam wijzigen'.

Configureren (CentOS, Debian & Ubuntu):

1. Voer het volgende commando uit voor- en nadat je de Big Storage aan je server gekoppeld hebt:
    sudo lsblk
    De output zal er ongeveer zo uit zien:
    NAME      MAJ:MIN    RM    SIZE  RO    TYPE   MOUNTPOINT
    sr0          11:0     1   1024M   0    rom
    vda         253:0     0    150G   0    disk
    └─vda1      253:1     0    146G   0    part   /
    └─vda2      253:1     0      1K   0    part
    └─vda3      253:1     0      4G   0    part
    vdb         253:0     0   3000G   0    disk

2. Na het koppelen van de Big Storage schijf is er een nieuwe vdX bij gekomen. Dit is de Big Storage schijf. Vervang X met de letter van je Big Storage schijf (in dit voorbeeld b) in de commando’s waar vdX in staat.

LET OP: Stap 6-7 overschrijven bestaande partities en filesystems! Voer dit ALLEEN uit als de schijf gewist is of nog niet gepartitioneerd is.
    Ga naar stap 8 als je NIET bestaande partities en filesystems wil overschrijven en Big Storage aan een andere server koppelt, of als je jouw VPS opnieuw geïnstalleerd hebt.
  3. De schijf moet gepartitioneerd worden voordat we er een filesystem op kunnen zetten. Hiervoor kan je het volgende commando uitvoeren (voeg sudo ervoor toe wanneer je van Ubuntu gebruik maakt):
    parted -s --align optimal /dev/vdX -- mklabel gpt mkpart primary 4MiB 100%
    Indien 'parted' nog niet geïnstalleerd blijkt (vaak bij Debian / Ubuntu het geval) kun je via het commando apt-get install parted dit alsnog installeren.
  4. Hierna kan je een filesystem aan maken. Hieronder gebruiken we XFS als filesystem, maar je kunt uiteraard ook kiezen voor ext4 of btrfs mocht je dat liever willen. Dit valt echter buiten de scope van deze handleiding.
    mkfs.xfs /dev/vdX1

Mocht mkfs.xfs nog niet geïnstalleerd zijn dan kun je via apt-get install xfsprogs (Ubuntu / Debian) en yum install xfsprogs (CentOS) uitvoeren om dit te installeren.

5. Nu mount je de Big Storage schijf en voeg je dit direct aan /etc/fstab toe. Voer hiervoor de volgende commando’s na elkaar uit:
    sudo mkdir /mnt/bigstorage
    echo "/dev/vdX1 /mnt/bigstorage xfs defaults 0 0" | sudo tee -a /etc/fstab
    sudo mount /mnt/bigstorage
    df -h | grep bigstorage

Wanneer dit goed gegaan is dan zie je na het uitvoeren van het laatste commando een regel die er ongeveer zo uit ziet:
    /dev/vdb1       3.0T   33M  3.0T   1% /mnt/bigstorage

6. Als laatste test je of je naar de Big Storage schijf kan schrijven:
    touch /mnt/bigstorage/testfile && sudo rm /mnt/bigstorage/testfile

Wanneer je geen foutmelding krijg te zien bij het uitvoeren van het bovenstaande commando, dan heb je de Big Storage schijf succesvol gekoppeld aan jouw VPS!