Het wachtwoord van gebruikers aanpassen in Debian 11

Het wachtwoord van gebruikers op je Debian 11 VPS pas je eenvoudig via command-line aan via SSH, of de VPS-console. Er zijn drie opties, afhankelijk van voor welke gebruiker je het wachtwoord wil aanpassen:

Een minimale Debian-installatie komt zonder sudo-commando, in dit artikel leggen wij je uit hoe je die toevoegt.

• je eigen wachtwoord:
      passwd
    • het root-wachtwoord:
      Er zijn twee opties: de eerste optie is eerst naar de root-gebruiker te schakelen en daarna het wachtwoord aan te passen:
      su root
      passwd
      of pas het root-wachtwoord direct aan:
      sudo passwd

Ben je je huidige root-wachtwoord kwijt? Raadpleeg dan dit artikel voor het resetten van je root-wachtwoord.

• het wachtwoord van een andere gebruiker:
      sudo passwd user

Vervang user door de daadwerkelijke gebruikersnaam.