Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Debian 9 updaten

Debian gebruikt packages die zijn opgenomen in repositories om de updates en upgrades te beheren van je Debian  installatie / geïnstalleerde software. In dit artikel laten we zien hoe je alle packages op je Debian 9 VPS update, specifieke software update, en je gehele OS update naar een nieuwere versie.

  • Verbind voor je de commando's hieronder uitvoert met je VPS via SSH, of de VPS-console en voer de stappen uit als root-user.
     
  • Herstart je VPS na het updaten van de Kernel. Herstart specifieke services (systemctl restart <servicenaam>) of je gehele VPS na het updaten van een specifieke service/software. Wijzigingen worden namelijk (meestal) pas na een herstart van je server / service doorgevoerd.

Alle software / packages updaten

Met het commando hieronder update & upgrade je alle software op je VPS. Dit is een tweedelig proces:

  • update: Update de lijst met beschikbare packages en versies daarvan op je VPS. Dit wordt niet automatisch gedaan door je OS en is dus belangrijk om nieuwe software te kunnen installeren.
  • upgrade: Installeert beschikbare updates van geïnstalleerde packages.
apt -y update && apt -y upgrade

-y bevestigt dat dit proces wijzigingen mag maken op je VPS. Alternatief kun je deze commando's ook los uitvoeren, oftewel:

apt -y update
apt -y upgrade

Specifieke software / packages updaten

Wil je liever een specifieke package updaten in plaats van alle packages? Dan gebruik je het commando:

apt -y update && apt -y upgrade packagenaam

Vervang hier 'packagenaam' door de naam van de betreffende package. In ons artikel 'Software installeren in Debian 9' leggen wij uit hoe je de naam van packages achterhaald.


Debian 9 upgraden

De geïnstalleerde versie van Debian 9 controleer je met het commando:

lsb_release -a

Op Debian's website vind je onder 'News' de aankondigingen van beschikbare update nummers (de Debian Wiki loopt helaas regelmatig achter).

Stel dat je Debian 9.6 wil upgraden naar 9.7, dan gebruik je onderstaande commando's.

apt -y update && apt -y dist-upgrade

of

apt -y update 
apt -y dist-upgrade

Het verschil met de eerdere commando's is dat 'dist-upgrade' naast de reguliere upgrade ook eventueel dependencies aanpast. Stel dat er een conflict optreed, dan wordt een belangrijke package geüpdatet ten koste van minder belangrijke packages.

Dit proces is niet geheel zonder risco en het is daarom belangrijk om na deze commando's je VPS te herstarten om uit te sluiten of er problemen zijn ontstaan, en zo ja, een van de automatische back-ups van je VPS terug te zetten.


 

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Probeer BladeVPS een maand gratis

Maak van jouw volgende website of applicatie een succes op BladeVPS PureSSD. Probeer direct of een self-managed VPS iets voor jou is; de eerste maand krijg je van ons :-)!

Start nu je gratis maand

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op