Je hostname aanpassen in Ubuntu 18.04

Het is belangrijk om een correcte hostname in te stellen op je VPS. De hostname wordt door veel applicaties gebruikt om zich te identificeren op een netwerk / het internet. Een onjuist geconfigureerde hostname kan dan ook onverwachte problemen opleveren.

De hostname controleren

De huidige hostname achterhaal je met het commando:

hostname -f

De hostname aanpassen

Er zijn drie methoden om je hostname aan te passen of in te zien:

• het hostnamectl-commando
    • het /etc/hosts-bestand
    • het hostname-commando

Alleen de wijzigingen van de eerste twee blijven intact na een herstart. Je hostname verander je met deze opties als volgt:

• Hostnamectl:

Gebruik onderstaand commando en vervang server.jedomein.nl door je gewenste hostname:
      hostnamectl set-hostname server.jedomein.nl
    • /etc/hosts:
      Open het bestand /etc/hosts met een tekst-editor, bijvoorbeeld:
      nano /etc/hosts
      De tweede regel ziet er als volgt uit:
      127.0.1.1       server.jedomein.nl  server
      Pas op deze regel server.jedomein.nl aan naar de nieuwe hostname en vervang server door hetgeen er voor jedomein.nl staat.

Sla hierna je wijzigingen op (ctrl + > > enter) en herstart je VPS.

Als je nog geen hostname hebt ingesteld, dan zie je hier in plaats van bovenstaand voorbeeld een placeholder met IP-informatie, die lijkt op 123-123-123-123.colocation.transip.us

• hostname:
      Gebruik onderstaand commando en vervang server.jedomein.nl door je gewenste hostname:
      hostname server.jedomein.nl
      Let wel dat bij het hostname-commando, na een herstart van je VPS de wijzigingen ongedaan zijn gemaakt.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt ons bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.