Ik wil pfSense installeren

Om een load-balancer of externe firewall op te zetten voor gebruik met je VPS-en in een private network, kun je eventueel gebruik maken van pfSense als OS.

Hieronder vind je de stappen om pfSense te installeren op een VPS, maar een nog veel uitgebreidere handleiding kun je bijvoorbeeld vinden de website van Tecmint:

1. Installeer pfSense op een VPS in het controlepaneel via de optie Herinstalleer OS onder het tandwiel op de pagina 'VPS & Colocatie'.
  2. Kies 'Accept these Settings' bij het verschijnen van het 'Configure Console' scherm en druk op Enter.
  3. Selecteer vervolgens de optie 'Quick/Easy Install' en druk op Enter.
  4. Kies 'OK' en druk op Enter.
  5. Selecteer 'Standard Kernel' en druk op Enter.
  6. Kies tenslotte 'Reboot' en druk weer op Enter.
De VPS wordt nu herstart en pfSense wordt geladen voor de laatste paar stappen van de configuratie.
  1. Kies bij 'Do you want to set up VLANs now [y|n]?' voor 'n' en druk op Enter.
  2. Geef bij 'Enter the WAN interface name or 'a' for auto' als WAN interface 'vtnet0' in en druk op Enter.
  3. Let op: Wanneer je de VPS toegevoegd hebt aan een Private Network dan vul je bij 'Enter the LAN interface name or 'a' for auto' als interface 'vtnet1' in. Hangt de VPS nog niet in een Private Network dan hoef je enkel op Enter te drukken.
  4. Druk op Enter bij 'Enter the Optional 1 interface name or 'a' for auto-detection'.
  5. Je ziet een overzicht terug van de ingevoerde interfaces en typt tenslotte 'y' en drukt weer op Enter.
Belangrijk om te weten:
  • Het is enkel mogelijk de web GUI van pfSense te benaderen via het publieke IP adres van je VPS wanneer je geen LAN interface geconfigureerd hebt (zie ook deze informatie). Wanneer de LAN interface wel ingesteld staat is de GUI enkel via het Private Network te benaderen.
  • De gebruikersnaam en het wachtwoord van de GUI zijn bij alle pfSense installaties standaard hetzelfde (gebruikersnaam 'admin' en wachtwoord 'pfsense'). Je zult deze dan ook direct moeten aanpassen bij gebruik van de GUI om beveiligingsrisico's te minimaliseren.