Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

(Oude webhosting) De DocumentRoot van je website

De DocumentRoot is de map van je website die wordt aangeroepen bij het benaderen van jouw domeinnaam. Wanneer je een webhostingpakket gebruikt, is de /www/ map de standaard DocumentRoot. Dit zorgt er voor dat, als jouw domeinnaam wordt bezocht, de inhoud van de /www/ map wordt weergegeven. De inhoud van je DocumentRoot is zichtbaar voor het publiek, de mappen en bestanden die niet in de DocumentRoot staan zijn niet publiekelijk inzichtelijk.

Stel dat je de map /public/ binnen de /www/ map als DocumentRoot hebt ingesteld. Dit zorgt er voor dat de inhoud van de map /public/ wordt aangeleverd bij het bezoeken van je domeinnaam. De overige bestanden en mappen binnen de /www/ map zijn dan niet zichtbaar voor de buitenwereld. Deze bestanden en mappen kunnen alleen gebruikt worden door jouw website zelf en zijn op deze manier afgeschermd van externe invloed.


De DocumentRoot wijzigen

Let op: De mogelijkheid om de DocumentRoot aan te passen is toegevoegd voor geavanceerde gebruikers. We raden daarom aan om alleen de DocumentRoot aan te passen als je hier bekend mee bent.

Om de DocumentRoot van de website op je webhostingpakket aan te passen, log je in op het controlepaneel. Ga vervolgens naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken). Klik nu aan de rechterzijde op 'Beheren', gevolgd door 'DocumentRoot'.

stel de document root in

Op de volgende pagina zie je dat de standaarwaarde gebruikt wordt. Zoals vermeld betekent dit dat jouw /www/ map als DocumentRoot is ingesteld. Om een andere DocumentRoot binnen de /www/ map in te stellen, zet je het schuifje op 'Uit'.

Daarna vul je naast 'DocumentRoot pad' de naam van de map in die je als DocumentRoot wil gaan gebruiken. Klik vervolgens op 'Wijzigen'.

beheer de document root

De map die je hier invult, ligt altijd binnen de /www/ map. In het bovenstaande voorbeeld zal dus de map /www/public/ de DocumentRoot worden.

Om een map binnen een map als DocumentRoot in te stellen, plaats je er een ' / ' tussen. In het onderstaande voorbeeld wordt de map /www/public/site/ de DocumentRoot.

Invoer voor een map lager


Toepassingen voor de DocumentRoot

Het instellen van een andere DocumentRoot dan de /www/ map is aan te raden wanneer je bijvoorbeeld een Laravel- of Magento2-website wil hosten op je webhostingpakket. Voor deze type websites wil je namelijk doorgaans specifieke bestanden en mappen van de buitenwereld afschermen.

Omdat alleen de /www/ map of mappen hierbinnen als DocumentRoot zijn in te stellen, is het verstandig om een map binnen je /www/ map als DocumentRoot in te stellen. Daarin plaats je de bestanden en mappen van je website die je aan het publiek wil tonen. De overige bestanden en mappen binnen de /www/ map zijn dan niet publiekelijk zichtbaar; deze worden specifiek gebruikt voor de configuratie van je Laravel- of Magento2 website.

Bekijk het artikel 'Het gebruik van SFTP Bestandsbeheer in je controlepaneel' om de bestanden en mappen van je website via je controlepaneel te beheren.

Om je bestanden en mappen via een SFTP-programma te beheren, kan je gebruik maken van Filezilla of Cyberduck. Let wel dat je de DocumentRoot alleen via je controlepaneel kan wijzigen.In dit artikel hebben we uitgelegd wat de DocumentRoot is en hoe je deze via je controlepaneel aanpast.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op