Ik wil een intern IP-adres instellen op mijn VPS

Wanneer je jouw VPS-en hebt toegevoegd aan een Private Network, dan zul je voordat je hier volledig gebruik van kunt maken, eerst nog interne IP-adressen moeten instellen.

In de voorbeelden wordt er van de 192.168.0.0/16 range gebruik gemaakt. Je kunt echter zelf kiezen uit een van de in de RFC vastgestelde IP-ranges voor gebruik binnen private networks: 10.0.0.0/8, 172.16.0.0/12 en 192.168.0.0/16. Tevens gebruiken de voorbeelden vim als editor, maar het staat je vrij je favoriete editor te gebruiken.

Let op! Bij verkeerde aanpassingen kun je jouw VPS onbereikbaar maken. Zorg er dan ook voor dat je ook toegang via de console in het controlepaneel hebt (indien je dit via SSH uitvoert). Daarnaast is het sterk aanbevolen van te voren een Snapshot te maken waar je op kunt terugvallen.

FreeBSD

Let op! Hoewel volledig op FreeBSD gebaseerd, werken onderstaand instructies NIET voor pfSense. Hiervoor zul je altijd via de interface van pfSense private IP's moeten toevoegen.
  • Log in als 'root' op jouw VPS.
  • Voer het volgende commando uit om de netwerkconfiguratie te openen:
    vi /etc/rc.conf
  • configure private ip
    Voer de configuratie voor vtnet1 (de private network interface) in. Kies hier een intern IP-adres dat je wilt gebruiken: ifconfig_vtnet1="inet 192.168.1.2 netmask 255.255.255.0"
  • Sla je instellingen op en voer het volgende commando uit om het netwerk te herstarten:
    /etc/rc.d/netif restart

Ubuntu

Let op! Deze stappen werken niet langer vanaf Ubuntu 15.10, tenzij je de PredictableNetworkInterfaceNames uitschakelt.
  • Log in als een gebruiker met sudorechten (of root) op jouw VPS.
  • Voer het volgende commando uit om de netwerkconfiguratie te openen:
    sudo vi /etc/network/interfaces
  • configure private ip
    Voer de configuratie voor eth1 (de private network interface) in. Kies hier een intern IP-adres dat je wilt gebruiken:
    auto eth1
    iface eth1 inet static
        address 192.168.1.4
        netmask 255.255.255.0
  • Sla je instellingen op en voer het volgende commando uit om het netwerk te herstarten:
    sudo /etc/init.d/networking restart

Ubuntu 15.10+

Let op! Vanaf Ubuntu 15.10 wordt er gebruik gemaakt van PredictableNetworkInterfaceNames en wordt er niet meer standaard gebruik gemaakt van de 'eth1' interface voor de private network-interface. In plaats daarvan zal deze interface een "ens" interface toebedeeld krijgen wanneer je deze toevoegt aan een private network.
  • Log in als een gebruiker met sudorechten (of root) op jouw VPS.
  • Voer het volgende commando uit om de netwerkconfiguratie te openen:
    sudo vi /etc/network/interfaces
  • configure private ip
    Voeg de configuratie voor ens7 (vervang dit voor je eigen interface) toe. Let op, dit dus een nieuwe interface toevoegen en niet de bestaande 'public' interface overschrijven. Kies hier een intern IP-adres dat je wilt gebruiken (je hoeft geen gateway / subnetmask handmatig meer toe te voegen):
    auto ens7
    iface ens7 inet static
       address 192.168.1.5
  • Sla je instellingen op en voer het volgende commando uit om het netwerk te herstarten:
    sudo /etc/init.d/networking restart

Debian

• Log in als een gebruiker met sudorechten (of root) op jouw VPS.
  • Voer het volgende commando uit om de netwerkconfiguratie te openen:
    sudo vi /etc/network/interfaces
  • configure private ip
    Voer de configuratie voor eth1 (de private network interface) in. Kies hier een intern IP-adres dat je wilt gebruiken:
    auto eth1
    iface eth1 inet static
        address 192.168.1.6
        netmask 255.255.255.0
  • configure private ip
    Sla je instellingen op en voer het volgende commando uit om het netwerk te herstarten:
    /etc/init.d/networking restart

CentOS

• Log in als root-gebruiker op jouw VPS.
  • Voer het volgende commando uit om de netwerkconfiguratie te openen:
    vi /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth1
  • configure private ip
    Voer de configuratie voor eth1 (de private network interface) in. Kies hier een intern IP-adres dat je wilt gebruiken:
    DEVICE=eth1
    BOOTPROTO=none
    ONBOOT=yes
    NETMASK=255.255.255.0
    IPADDR=192.168.1.7
    USERCTL=no
  • Sla je instellingen op en voer het volgende commando uit om het netwerk te herstarten:
    /etc/init.d/networking restart

Windows Server 2008

• Log in als Administrator op jouw Window Server VPS.
  • configure private ip
    Klik op Start en vervolgens op 'Control Panel. Kies dan 'View network status and tasks'.
  • configure private ip
    Klik op de Local Area Connection 2 en vervolgens op 'Properties'.
  • configure private ip
    Klik op 'Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4) en klik daarna op 'Properties'.
  • configure private ip
    Kies je interne IP en vul het subnet mask in. Klik op 'Ok' om dit op te slaan.

Windows Server 2012

• Log in als Administrator op jouw Window Server VPS.
  • configure private ip
    Ga naar het Control Panel. Kies dan 'View network status and tasks'.
  • configure private ip
    Klik op Ethernet 2 en vervolgens op 'Properties'.
  • configure private ip
    Klik op 'Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4)' en klik daarna op 'Properties'.
  • configure private ip
    Kies je interne IP en vul het subnet mask in. Klik op 'Ok' om dit op te slaan.