Je website naar een andere domeinnaam overzetten

Stel dat je met behulp van een webhostingpakket een website hebt gemaakt op je domeinnaam versegroentevandebiologischeboerderij.nl. Hoewel de naam wel veel over je bedrijf zegt, zullen bezoekers moeite hebben om zo'n lange naam te onthouden.

Daarom heb je het nieuwe domein groenvankoen.nl vastgelegd. Je wilt hier je bestaande website op plaatsen, maar weet niet goed hoe. Daar kun je dit artikel voor gebruiken!

We leggen in dit artikel namelijk stap voor stap uit hoe je de website van het ene domein naar het andere domein verhuisd. Hierbij gaan we er van uit dat je beide domeinnamen bij TransIP hebt geregistreerd en je website op een webhostingpakket wordt gehost. Heb je het nieuwe domein nog niet geregistreerd, bekijk dan dit artikel.

Om je website op een andere domeinnaam te hosten, maak je eerst een back-up van je website. Specifiek sla je hiervoor de bestanden en de database(s) van je website op. Hierna vraag je een webhostingpakket aan voor het nieuwe domein, waarna je de back-up van je website hier weer op plaatst.

Let op: Bij het verhuizen van een webhostingpakket naar een ander domein wordt e-mail niet meegenomen. E-mailadressen zijn namelijk gekoppeld aan het bijbehorende domein.

Zo wordt info@ouddomein.nl niet automatisch info@nieuwdomein.nl als je van webhostingpakket wisselt. Hou hier rekening mee bij het verplaatsen van je website. Uiteraard kun je wel nieuwe e-mailadressen aanmaken op het andere webhostingpakket.

Maak een back-up van de bestanden van je website

Je slaat nu eerst de bestanden op waar jouw website uit is opgemaakt. Via het SFTP-programma van jouw keuze maak je eenvoudig een back-up van deze bestanden. In dit artikel maken wij gebruik van het SFTP-programma Filezilla.

Als je een ander programma (zoals Cyberduck) gebruikt, zijn de stappen vergelijkbaar. Mocht je er hierbij niet uitkomen, dan raden we je aan de documentatie van jouw SFTP-programma te raadplegen.

Stap 1

Log in op jouw SFTP-programma, wij gebruiken hier als voorbeeld Filezilla. In het artikel 'Het gebruik van SFTP met behulp van Filezilla' lees je hoe je met Filezilla aan de slag gaat.

Start Filezilla nu op en vul hier de SFTP-gegevens van jouw webhostingpakket in. Gebruik hiervoor de vier velden zoals hieronder aangegeven en klik dan op 'Quickconnect'.

• Host: sftp://jouwdomein.extensie.transurl.nl
  • Username: jouwdomein.extensie
  • Wachtwoord: jouwwachtwoord
  • Port: 22 of 2222
Maak verbinding binnen Filezilla

Stap 2

Klik in de linker kolom op de map waar je jouw back-up in wil opslaan. Wij gebruiken in ons voorbeeld de map met de naam 'SFTP gegevens van mijn website'.

Selecteer de doelmap

Stap 3

Klik vervolgens in de rechterkolom met de rechtermuisknop op jouw 'www' map en klik op 'Download'.

Selecteer de bronmap en klik op 'Download'

De map 'www' en de bestanden die hierin staan worden nu naar de map gedownload die je in de linker kolom hebt geselecteerd. Nadat de download is voltooid, zul je een back-up van de bestanden van jouw website hebben gemaakt.

Mochten er gegevens in de andere mappen staan (bijvoorbeeld in de map 'Subdomains' of 'back-ups'), dan kun je deze op dezelfde manier downloaden. Zorg er in dat geval voor dat je deze mappen in een aparte map opslaat.

De bestanden worden naar de doelmap gedownload

De bestanden die in de lokale map zijn opgeslagen zullen we later gebruiken om terug te plaatsen op het andere webhostingpakket, onthoud daarom goed in welke map je de back-up hebt opgeslagen.

We zullen nu aangeven hoe je een back-up van je database(s) maakt.

Maak een back-up van jouw databasegegevens

In jouw database bevindt zich de data van jouw website. Als je jouw website op een ander webhostingpakket wil plaatsen, dan is het van belang dat je ook een back-up van je database(s) maakt.

Bij TransIP wordt er gebruik gemaakt van phpMyAdmin om databases aan te maken, op te slaan en om data op te halen. Daarom laten we je eerst zien hoe je in logt op phpMyAdmin om vervolgens de database op te slaan.

Stap 1

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linker kolom het betreffende domein (niet aanvinken). Klik daarna op deze pagina op 'Jouw website beheren'.

Klik op 'Jouw website beheren'

Stap 2

Klik nu op 'Databases' om het onderstaande overzicht van jouw database(s) terug te zien.

Stap 3

Hier zie je de link terug waarmee je in kunt loggen op phpMyAdmin en hoeveel databases je op dit moment gebruikt. Daaronder zie je de databasenaam, je gebruikersnaam en hoeveel ruimte er aan de database is toegewezen.

Jouw Databases beheren

Wanneer je hier onder 'Gebruiker' op de gebruikersnaam klikt (in het bovenstaande voorbeeld is dit "site__nl_wordpre"), kom je ook op het inlogscherm van phpMyAdmin. In dat geval zie je dat de server en de gebruikersnaam al voor je zijn ingevuld en je alleen nog het wachtwoord hoeft in te voeren.

Log hier in op phpMyAdmin

Weet je het wachtwoord van je database niet meer? Ga dan terug naar het database-overzicht in je controlepaneel. Klik dan op de Databasenaam om je wachtwoord aan te passen en log vervolgens in met het nieuwe wachtwoord.

Stap 4

Zodra je op phpMyAdmin bent ingelogd, zul je in het onderstaande scherm terecht komen.

Jouw Databases beheren

In ons voorbeeld is er een WordPress-website op het webhostingpakket geplaatst. Je ziet daarom de database terug die automatisch door Wordpress is aangemaakt.

Mocht je zelf een website met database hebben geüpload, dan zul je hier de data van terugzien. De stappen voor het maken van de back-up zijn in dat geval gelijk.

Zorg er nu voor dat de database is geselecteerd door hier in de linker kolom op te klikken. Onze database heet hier "site_voorbeeld_nl_wordpre".

Klik nu op de knop 'Export', welke in de afbeelding rood is gemarkeerd.

Stap 5

Je kunt nu de Export-methode kiezen. Kies hier de methode 'Quick' en het formaat 'SQL' en klik op 'Go'. De back-up zal nu worden opgeslagen. Sla dit bestand goed op, deze heb je later nodig om terug te plaatsen op het andere webhostingpakket.

Jouw Databases beheren

Plaats een webhostingpakket op je andere domeinnaam

Nu je bestanden en de database(s) van je website hebt veilig gesteld, is het tijd om een webhostingpakket op je andere domein aan te vragen. In dit voorbeeld kiezen we een Webhosting S-pakket voor de andere domeinnaam.

Stap 1

Ga hiervoor binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en vink links het vakje naast het domein aan waar je je website op wil plaatsen. Klik vervolgens op 'Bijbestellen / Upgraden'.

Vraag je webhostingpakket aan

Stap 7

Klik nu onder het gewenste webhostingpakket op 'Bestel'.

Kies hier het gewenste webhostingpakket

Stap 8

In dit voorbeeld hebben wij voor het Webhosting S-pakket gekozen. Rond de bestelling af en het webhostingpakket zal binnen enkele minuten actief worden.

Plaats de back-up van de database terug op het andere webhostingpakket

Nu het webhostingpakket voor het andere domein is besteld, kun je de bestanden en de database(s) van de website terug gaan plaatsen. Het is van belang dat je hierbij eerst de back-up van de database terugplaatst en daarna de bestanden van je website.

Het is namelijk van belang dat eerst een database aangemaakt wordt, waarna je de inloggegevens hiervan ontvangt. Deze inloggegevens moeten namelijk aanwezig zijn in de bestanden van je website, alvorens je hier de back-up van terug plaatst.

We leggen je nu uit hoe je een nieuwe database aanmaakt om vervolgens opnieuw in te loggen op phpMyAdmin. Vervolgens laten we je zien hoe je de back-up van de database terugplaatst.

Stap 1

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linker kolom het betreffende domein (niet aanvinken). Klik op 'Jouw website beheren'.

Klik op 'Jouw website beheren'

Stap 2

Klik op 'Databases'. Je zult nu zien dat er nog geen databases actief zijn.

Klik op 'Databases'

Stap 3

Klik hier op 'Database aanmaken'.

Klik op 'Database aanmaken'

Stap 4

Geef nu een Databasenaam op en voer de gewenste Databasegrootte in. Wij hebben hier gekozen voor "wordpr2" en een databasegrootte van 100 MB, wat doorgaans meer dan voldoende is.

Database overzicht

Nu de database is aangemaakt, zie je een melding dat de inloggegevens uit veiligheidsoverwegingen per e-mail zijn gestuurd. Deze mail is gestuurd naar het e-mailadres die je in 'Mijn Account' hebt ingesteld.

Mocht je het wachtwoord onverhoopt niet terug kunnen vinden, bezoek dan het databaseoverzicht 'Databases' en klik op de databasenaam om het wachtwoord te wijzigen.

Stap 5

Klik nu op de gebruikersnaam van je database om weer op het inlogscherm van phpMyAdmin te komen. Voer hier het wachtwoord van jouw database in om weer in de beheerpagina van je database te komen.

Je zult nu de nieuwe, lege database terug zien. Zorg ervoor dat de database is geselecteerd door hier in de linker kolom op te klikken. Klik nu op 'Import' zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding.

Klik op 'Import'

Stap 6

Klik nu op 'Bestand kiezen' en zoek de eerder opgeslagen database op. De database zal de extensie .sql hebben. Klik op 'Go' om de database te importeren.

Kies hier het backup bestand en klik op 'Go'

Stap 7

Je zult vervolgens een melding krijgen dat de import geslaagd is. De back-up van je database is nu succesvol teruggezet.

De Import is geslaagd

Voeg de inloggegevens van je nieuwe database toe aan je website

Zoals eerder vermeld heeft jouw website toegang nodig tot je database. Omdat je een nieuwe database hebt aangemaakt, zijn de inloggegevens hiervan veranderd. Deze nieuwe inloggegevens voeg je nu eerst toe aan de code van je website.

Stap 1

Ga op je computer naar de map waar je de bestanden van je website hebt opgeslagen. Zoek hier naar het bestand 'wp-config.php' (WordPress) of config.php (andere websites) en open deze met een programma die .php bestanden goed kan openen. Wij adviseren bijvoorbeeld het programma 'Notepad++' of het PHP bewerkingsprogramma 'PhpStorm'.

Stap 2

Zoek nu in dit bestand de DB_NAME, DB_USER en DB_PASSWORD op. Deze vind je doorgaans vanaf regel 17 terug. In het onderstaande voorbeeld zie je hoe dit er in het wp-config.php bestand uit ziet.

// ** MySQL settings - You can get this info from your web host ** //
/** The name of the database for WordPress */
define('DB_NAME', 'site_voorbeeld_nl_wordpre');

/** MySQL database username */
define('DB_USER', 'site__nl_wordpre');

/** MySQL database password */
define('DB_PASSWORD', 'wachtwoord_oud');

Omdat we een nieuwe database hebben aangemaakt, is het belangrijk om de databasenaam, de database-gebruiker en het database-wachtwoord aan te passen.

Dit doe je door in het wp-config bestand de waarden achter DB_NAME, DB_USER en DB_PASSWORD aan te passen. Let op dat je deze waarden binnen de aanhalingstekens aanpast.

Deze informatie vind je terug in je controlepaneel. Ga hiervoor naar 'Jouw website beheren' en klik op 'Databases'.

• Wat in je controlepaneel onder 'Databasenaam' staat, voer je in naast 'DB_NAME'.
  • Wat in je controlepaneel onder 'Gebruiker' staat, voer je in naast 'DB_USER'.
  • Naast 'DB_PASSWORD' voer je het wachtwoord van jouw database in.

Onderstaand vind je een combinatie terug van het Database-overzicht in jouw controlepaneel en het betreffende deel uit het wp-config bestand. Op basis hiervan kun je lezen wat je waar invoert.

De gegevens voor het wp-config.php bestand

Mocht je je database-wachtwoord niet meer weten, klik dan in het Database-overzicht in je controlepaneel op de Databasenaam. Daar kun je direct het wachtwoord van je database aanpassen.

Zodra je de gegevens van je nieuwe database hebt ingevoerd, sla je het wp-config bestand op.

Plaats de back-up van de bestanden van je website terug op het andere webhostingpakket

Nu is het tijd om de bestanden van je website terug te plaatsen en je website weer actief te maken op het andere webhostingpakket.

Stap 1

Log nu opnieuw in op de SFTP server met een SFTP programma zoals Filezilla.

Stap 2

Als je niet eerder andere mappen via Filezilla hebt benaderd, dan zul je aan de linkerzijde dezelfde 'www' map terug zien waar je de bestanden van je website eerder in hebt opgeslagen. Als dit niet het geval is, dan raden we je aan de 'www'-map aan de linkerzijde weer op te zoeken. Daaronder zul je dan de bestanden van je website terugvinden.

Upload de backup van de bestanden van je website

Stap 3

Aan de rechterzijde zie je dan de mappen van je website terug. Klik nu op de 'www' map om de inhoud hiervan te openen. Je ziet nu alleen het 'index.php' bestand terug welke standaard op je webhostingpakket aanwezig is.

Verwijder eerst het index.php bestand en sleep dan de mappen en bestanden aan de linkerzijde (van jouw lokale 'www' map) naar de rechterzijde (de 'www' map op de server).

Upload afgerond!

Stap 4

Nadat je de mappen en bestanden van de lokale 'www' map naar de 'www' map op de server hebt gesleept, zal de upload van je back-up beginnen.

Zodra de upload is afgerond zal jouw website weer actief zijn op het andere domein! Je kunt dit controleren door jouw domeinnaam te bezoeken.

Mijn website is nog niet bereikbaar

Controleer in dat geval of je domeinnaam gebruik maakt van de DNS van je kleinere webhostingpakket. In het artikel 'De DNS instellingen van mijn webhostingpakket' lees je hoe je de juiste instellingen gebruikt.

Ik wil mijn oude webhostingpakket niet meer gebruiken

In dat geval kun je overwegen om het oude webhostingpakket op te zeggen. Let wel op dat je dit pas doet nadat je de website naar het andere webhostingpakket hebt verhuisd.

Als je een webhostingpakket namelijk opzegt, wordt de inhoud hiervan in zijn geheel verwijderd. Dit geldt voor zowel de webruimte als e-mailadressen die op het webhostingpakket staan.

In dit artikel lees je hoe je een website van het ene webhostingpakket naar het andere webhostingpakket verhuist.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.