Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

(Oude webhosting) Ik krijg de melding HTTP Error 500 (Internal Server Error) te zien

Dit artikel is gebaseerd op ons huidige controlepaneel en oude webhostingplatform. Gebruik je een nieuw webhostingpakket, en beheer je jouw webhostingpakket dus in het nieuwe controlepaneel? Bezoek dan de deze versie van dit Knowledge Base artikel.

In dit artikel leggen we uit wat je kunt doen als je de foutmelding 'HTTP error 500' te zien krijgt bij het gebruik van een webhostingpakket. Deze melding geeft aan dat er een fout in de code van je website aanwezig is. Hierdoor kan de website niet juist geladen worden. De HTTP error 500 melding wordt vaak ook getoond als '500 Internal Server Error'.


Controleer de Error Log in je controlepaneel

De oorzaak van de 500 melding kan je vrijwel altijd achterhalen via de Error Log in jouw controlepaneel.

Om de Error Log in te zien, ga je binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer je in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken).

Klik nu naast 'Jouw website' op het tandwiel en daarna op 'Error Log'.

klik naast jouw website op error log

Je zult hier de foutmeldingen van jouw website terug kunnen vinden. Aan de hand van deze meldingen zul je de oorzaak van de HTTP error 500 melding kunnen achterhalen. Hieronder zullen we een aantal van de meest voorkomende oorzaken toelichten.


Foutief .htaccess bestand

Een .htaccess bestand bevat regels die het gedrag van je website beïnvloeden. De mogelijkheden met .htaccess zijn eindeloos, het is echter wel van belang dat de regels op de juiste manier worden opgesteld. De kleinste typfout kan er voor zorgen dat de website niet juist bereikbaar wordt, wat vaak te zien is aan een HTTP error 500 melding.

In het onderstaande voorbeeld zie je een regel binnen een .htaccess bestand voor de website op site-voorbeeld.nl. De regel zou er voor moeten zorgen dat de bezoekers naar https://email-voorbeeld.nl/ worden gestuurd.

Redirect 301  https://email-voorbeeld.nl/

De bovenstaande regel mist echter een ' / ' tussen '301' en 'https://email-voorbeeld.nl/'. Hierdoor wordt de redirect niet juist uitgevoerd, wat resulteert in een 500 melding bij het bezoeken van het domein, zoals hieronder te zien.

voorbeeld 500 error htaccess

In dit geval zul je in de Error Log van je website de volgende foutmelding terugvinden:

error log htaccess

Controleer daarom de Error Log goed wanneer je een HTTP error 500 melding krijgt te zien. In dit geval zie je in het Error Log dat het door een fout in het .htaccess bestand wordt veroorzaakt.

Zorg er voor dat je het .htaccess bestand op de juiste manier instelt. Op deze website kun je uitgebreide informatie vinden over het instellen van .htaccess regels.

De correcte regel voor de redirect is als volgt:

Redirect 301 / https://email-voorbeeld.nl/

Let op de / tussen 301 en het doeladres. Dit zorgt er voor dat de website op de juiste manier wordt doorgestuurd.

De / geeft aan dat hierna de waarde van de redirect volgt. Als de / wordt weggelaten, ziet de regel heel de URL niet. Dit veroorzaakt een foutieve redirect, wat resulteert in een HTTP error 500 melding.


Configuratiefout van een plug-in of thema (WordPress)

Een HTTP error 500 melding kan ook voorkomen wanneer er een fout optreedt in het gebruik van een WordPress plug-in.

Net als bij .htaccess bestanden kunnen we dit controleren via de Error Log van het webhostingpakket. In het onderstaande voorbeeld gebruiken we de plug-in Duplicator om een back-up van onze WordPress website te maken.

We hebben hier de bestanden van de plug-in benaderd via 'SFTP Bestandsbeheer'.

Duplicator sftp

Hierin hebben we per abuis het cruciale bestand 'define.php' verwijderd. Dit zorgt er voor dat de website niet meer bereikbaar is geworden, te zien aan de HTTP Error 500 melding die we ontvangen.

http 500 error

Door de Error Log te bezoeken, zien we de oorzaak van de melding terug:

duplicator 500 error log melding

De server zegt nu dat /www/wp-content/plugins/duplicator/define.php niet geopend kan worden, terwijl dit wel noodzakelijk is op regel 32 van duplicator.php.

Om dit te herstellen is het belangrijk dat we de plug-in Duplicator van onze WordPress website verwijderen en opnieuw installeren. In dit geval zorgt de HTTP error 500 melding er echter voor dat niet alleen de website zelf niet meer bereikbaar is, maar zijn we ook buiten het WordPress Dashboard gesloten. Hierdoor kunnen we de plug-in die de HTTP error 500 melding veroorzaakt niet verwijderen en opnieuw installeren.

Om dit op te lossen, is het van belang dat de plug-in in zijn geheel uitgeschakeld wordt via SFTP. In het artikel 'Het in- en uitschakelen van WordPress plug-ins' wordt stap voor stap uitgelegd hoe dit gedaan kan worden. 

Let op dat de fout ook in een thema kan zitten. Je ziet dit terug als de Error Log aangeeft dat de fout in /wp-content/themes/... aanwezig is. Je kan thema's uitschakelen op dezelfde manier als plug-ins.

Zodra we de plug-in via SFTP hebben uitgeschakeld, zullen we weer in kunnen loggen op het WordPress Dashboard. Via die weg kunnen we de plug-in in zijn geheel van WordPress verwijderen en hierna opnieuw installeren. Op die manier werkt de plug-in weer op de juiste manier en zal de 500 melding verholpen worden.

Als de Error Log aangeeft dat de fout niet in de map /wp-content/plugins of /wp-content/themes aanwezig is, dan kan het ook aan de installatie van je WordPress-website liggen. In dat geval kun je overwegen om je WordPress-website handmatig te updaten.


Andere oorzaken van de HTTP error 500 melding

We hebben met de .htaccess bestanden en foutieve plug-ins de meest voorkomende oorzaken van de HTTP error 500 melding behandeld. 

Als de oorzaak niet binnen een .htaccess bestand of een plug-in voor WordPress te vinden is, dan is het mogelijk dat er een andere fout in je website optreedt. Bekijk in dat geval je Error Log goed om te zien waar het exact fout gaat.

Mocht de oorzaak niet in de Error Log te vinden zijn, dan kun je overwegen om kosteloos en eenvoudig een back-up van je website terug te plaatsen naar een moment dat de HTTP error 500 error nog niet aanwezig was.

Heb je je website zelf gebouwd of laten bouwen zonder een CMS? Doe dan onderzoek of laat onderzoek doen naar de configuratie van je website. Hou er wel rekening mee dat wij geen directe ondersteuning leveren op de configuratie van custom websites.In dit artikel hebben we de mogelijke oorzaken van HTTP error 500 meldingen op een webhostingpakket behandeld.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, benader dan onze supportafdeling. Je kunt hen bereiken middels de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken? Laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
Nick Brouwer Admin 2 november 2018 (#2168)

@jurjendelange

Deze melding duidt er op dat er een foute invoer aanwezig is in de theme 'Halfcreative' op regel 35. Mocht je hier niet uitkomen, raad ik je aan om contact op te nemen met onze supportafdeling. Zij kunnen hier mogelijk meer over vertellen.

Je bereikt ze met de knop 'Neem contact op' aan de onderkant van de pagina of de knop 'Contact' in je controlepaneel.

0
jurjendelange 1 november 2018 (#2163)

Ik krijg dit te zien en heb werkelijk geen idee hoe dit op te lossen.. Help..

213.124.18.100

FastCGI: server "/var/run/php72-cgi/php-cgi" stderr: PHP message: PHP Parse error: syntax error, unexpected 'new' (T_NEW) in /www/wp-content/themes/halfcreative/framework/php/boot.php on line 35

0
Matthijs van Beek Admin 20 augustus 2018 (#1796)

@maddriver371

Zou je hierover een bericht kunnen sturen naar onze supportafdeling en aangeven om welk domein het gaat? Ik vermoed namelijk dat je in het verkeerde account kijkt. Je kunt onze supportafdeling benaderen door de knop 'Neem contact op' onder dit artikel te gebruiken.

0
maddriver371 19 augustus 2018 (#1787)

Ik heb de instructies opgevolgd zoals beschreven, helaas ik kon niet vinden waar het Error log is.

1
Nick Brouwer Admin 6 april 2018 (#1071)

@studentenvoormorgen

De instructies in dit artikel zijn bedoeld voor klanten die gebruik maken van een webhostingpakket.

De domeinnamen die je in je bezit hebt, maken geen gebruik van een webhostingpakket, maar wijzen naar een externe website.

Mocht je de 500 meldingen willen verhelpen, neem dan contact op met je hostingprovider. Zij kunnen je hier ongetwijfeld bij assisteren :-)

0
studentenvoormorgen 5 april 2018 (#1070)

Hi,

Wij hebben een http 500 error en hebben de instructies gevolgd. Deze kloppen echter niet. Er is geen knop te vinden met 'error log'

0
Nick Brouwer Admin 29 maart 2018 (#1042)

@bodtje

Geen enkel probleem! We streven er naar je binnen een uur van een inhoudelijk reactie te voorzien :-)

0
bodtje 29 maart 2018 (#1041)

@Nick Brouwer,

mijn excuses... ik heb de helden ondertussen gecontacteerd. :-)

0
Nick Brouwer Admin 29 maart 2018 (#1040)

@bodtje

Deze plek is bedoeld om over dit artikel met andere gebruikers te discussiëren. Mocht je het antwoord op je vraag niet in dit artikel terug kunnen vinden, dan helpen onze helden van support je hier graag bij!

Je kunt hen benaderen door de knop 'Neem contact op' onder dit artikel te gebruiken.

0
bodtje 29 maart 2018 (#1039)

Sinds kort ondervind ik een eigenaardig probleem. Mijn stackstorage is gemapt en dat werkt prima, maar na een tijdje krijg ik, wanneer ik naar de gemapte schijf wil gaan, de volgende foutcode: Error 0x80070043 'The network name cannot be found'. Ik heb de gemapte schijf afgesloten en probeer de storage opnieuw te mappen, maar dan krijg ik het bericht: The Network folder is currently mapped using a different username and password. Maar de network folder is helemaal niet meer gemapt! Hoe los ik dit op? Met dank op voorhand.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op