Foutmeldingen na het upgraden van de PHP-versie van je webhostingpakket

Vanaf januari 2019 worden de PHP-versies 5.6 en 7.0 niet meer actief ondersteund, waardoor deze versies vanaf dat moment niet langer veilig te gebruiken zijn. Om die reden is het van belang dat je tijdig je de PHP-versie van je webhostingpakket updatet naar 7.1 of 7.2.

Als je er een gewoonte van maakt om je website up-to-date te houden, dan levert het upgraden naar PHP 7.1 of 7.2 doorgaans geen problemen op. Het is echter mogelijk dat je website na het updaten van de PHP-versie niet optimaal functioneert. Er wordt dan bijvoorbeeld een 'Internal Server Error' of een witte pagina getoond. Dit betekent dat een onderdeel van je website verouderd is en gebruik maakt van een functionaliteit die niet langer bruikbaar is met PHP 7.1 of 7.2.

In dit artikel leggen we uit hoe je je website optimaal laat werken na het upgraden naar PHP 7.1 en 7.2. Hierbij geven we uitleg omtrent het troubleshooten van WordPress en Joomla!-websites.

Wanneer je Magento gebruikt of een eigen website in PHP hebt gecreëerd, raden we je aan om hier de online documentatie voor te raadplegen.

Update je website

Wat in de meeste gevallen direct effect heeft, is het updaten van je website en de hierop aanwezige plug-ins (WordPress) of extensions (Joomla!). Om dit te kunnen doen, is het van belang dat je je PHP-versie tijdelijk terug zet naar PHP 5.6 of 7.0. In het artikel 'Ik wil de PHP versie van mijn website wijzigen' lees je dit doet.

Log vervolgens in op het Dashboard van je website en voer de updates uit.

WordPress:

Joomla!

Na het updaten van je website wijzig je de PHP-versie weer naar 7.1 of 7.2. Meestal is dit voldoende om de website vervolgens op de nieuwe PHP-versie te laten werken.

Is dit niet het geval? Controleer dan of de plug-ins of extensions op je website zelf nog wel ondersteund worden door de makers ervan. Als deze niet langer ondersteund worden, zijn deze plug-ins of extensions mogelijk verouderd en zijn deze niet bruikbaar met PHP-versie 7.1 of hoger. Het is dan verstandig deze te vervangen door een alternatieve plug-in of extension, welke vaker updates ontvangen en nog steeds actief worden onderhouden.

Wanneer je niet direct de boosdoener kunt vinden, zijn er verschillende manieren om hier specifiek naar op zoek te gaan.

Controleer je Error Log

Ga binnen je TransIP controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken). Klik nu op 'Jouw website beheren' en daarna rechts op het tandwiel. Klik hier op 'Error Log'.

Je ziet nu mogelijk een overzicht met foutmeldingen die jouw website genereert. Niet alle foutmeldingen vereisen actie, maar in dit geval ben je specifiek op zoek naar foutmeldingen die 'stderr' bevatten.

Deze foutmelding geeft in 99% van de gevallen aan dat de website of een onderdeel ervan niet bruikbaar is met PHP 7.1 of hoger.

stderr-foutmelding

In de bovenstaande afbeelding zie je dat een onderdeel van de WordPress plug-in WooCommerce 'deprecated' is, wat betekent dat dit onderdeel verouderd is. Je hoeft in dit geval niet zelf de code in te duiken, het volstaat hier om de plug-in WooCommerce zelf te updaten.

Indien er geen update aanwezig is voor de plug-in of extensie die de foutmelding veroorzaakt, is het raadzaam om deze te vervangen met een alternatieve plug-in of extensie.

Zie je niet direct een plug-in of extension in de foutmelding terug, dan is het raadzaam om WordPress of Joomla! naar de nieuwste versie te updaten.

Controleer de plug-ins handmatig

De bovenstaande stappen zorgen er in de meeste gevallen voor dat WordPress of Joomla!-websites weer netjes zullen werken. Het kan voor WordPress-websites echter soms voorkomen dat je geen (relevante) foutmeldingen in het Error Log ziet, terwijl de website nog steeds niet juist getoond wordt. Vaak wordt dan een blanco pagina getoond bij het bezoeken van de website.

Om dit te troubleshooten, is het van belang dat je eerst al je WordPress plug-ins uitschakelt en daarna weer stuk voor stuk inschakelt. Op die manier kun je de boosdoener eenvoudig herkennen.

Zodra je de betreffende plug-in hebt gevonden, schakel je de PHP-versie van je webhostingpakket terug naar de versie die je hiervoor gebruikte (PHP 5.6 of 7.0). Update nu de plug-in en schakel vervolgens terug naar PHP 7.1 of 7.2.

Naast plug-ins kan het ook aan een thema binnen WordPress liggen. Schakel in dat geval je thema's uit en aan en herhaal de bovenstaande stappen.

Eigen code

Het is mogelijk dat je geen CMS zoals WordPress of Joomla! hebt gebruikt om je PHP website te bouwen, maar dat je deze zelf hebt gecreëerd. In dat geval bieden wij geen inhoudelijke ondersteuning op het aanpassen hiervan. Hiervoor kun je het beste de PHP-handleidingen nakijken op de officiële website van PHP.

• Als je website nog op PHP 5.6 draait en je naar 7.1 of hoger wilt gaan, gebruik dan dit artikel.
  • Als je website nog op PHP 7.0 draait en je naar 7.1 of hoger wilt gaan, gebruik dan dit artikel.

MCrypt

MCrypt is een module binnen PHP en werd tot PHP 7.0 standaard meegeleverd. Vanaf PHP 7.1 is dit echter niet meer het geval en enkele CMS'en zoals Magento zijn hier helaas nog niet op berekend. Dit betekent dat deze CMS'en niet of verminderd functioneren met PHP-versies 7.1 en hoger. In plaats van MCrypt raden wij aan om gebruik te maken van OpenSSL. Dit biedt dezelfde functionaliteit en is wél bruikbaar met PHP 7.1 en hoger.

Let op dat ook hier geldt dat wij hier geen inhoudelijke ondersteuning op bieden. We raden daarom ook aan de online documentatie hierover te raadplegen.

In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je de websites op je webhostingpakket gereed maakt voor PHP-versies 7.1 en hoger.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.