Blog overzicht

Een product- of bedrijfsnaam verzinnen: de 11 beste bedrijfsnaam generators van 2022

De perfecte bedrijfsnaam- of productnaam verzinnen kan een hels karwei zijn. Eenmaal gevonden, moet deze ook nog eens vrij te registreren zijn als bijbehorende domeinnaam voor je website. Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet vanwege tientallen vriendentips, kan je ervoor kiezen om stiekem een bedrijfsnaamgenerator gebruiken. Schaam je niet, want er zijn niet voor niets zoveel generators op het internet te vinden. Maar is dit een verstandige keuze en welke bedrijfsnaamgenerator is nou echt de moeite waard?

Waarom een bedrijfsnaam generator gebruiken?

De meeste naamgenerators op internet hebben enkel de functie om woorden voor of achter jouw opgegeven sleutelwoord te plaatsen (het woord dat je terug wilt zien in je naam). Hierdoor krijg je snel de indruk dat een bedrijfsnaamgenerator aan originaliteit mist.

Zoals je in de onderstaande lijst zal zien, hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Er zijn genoeg naamgenerators met handige functies die zorgen voor mooie resultaten. Denk hierbij aan het toepassen van artificiële intelligentie (kunstmatige intelligentie), het toevoegen van rijmwoorden en het omwisselen van lettergrepen. Zo krijg je gratis honderden variaties die je verder helpen in jouw zoektocht om een originele bedrijfsnaam te verzinnen.

Hou er wel rekening mee dat naamgenerators niet de creativiteit van mensen bezitten. Je kan dus niet aanvinken dat je alleen suggesties te zien wilt krijgen waarin een achterliggende gedachte schuilt die aansluit op jouw persoonlijke situatie. Een naamgenerator weet niet dat bijvoorbeeld duurzaamheid voor jou belangrijk is. Dit onderwerp zal je zelf met een sleutelwoord als ‘groen’ moeten toevoegen.

Is een goede bedrijfsnaam bedenken met een naam generator de moeite waard?

Om inspiratie op te doen, is het gebruiken van een naamgenerator zeker de moeite waard. Ook al zit de perfecte naam niet altijd tussen de gegenereerde resultaten, je krijgt gratis en voor niets honderden suggesties waar je misschien niet eerder aan gedacht hebt en zelf verder op kan voortborduren.

Tijd om de beste generators voor het verzinnen van een goede bedrijfsnaam er eens bij te pakken. Hierbij zijn we uitgegaan van generators waarbij het mogelijk is om je eigen sleutelwoord in het generatieproces mee te nemen. Het is niet de bedoeling dat je naar honderden namen zit te staren die niets met je product of bedrijf te maken hebben. Daarnaast hebben we bij de selectie vooral de focus gelegd op generators die niet simpelweg een bestaand woord voor of achter je sleutelwoord plakken. Het moet natuurlijk wel een beetje spannend blijven!

Originele bedrijfsnaam bedenken

Waar moet je op letten als je een unieke bedrijfsnaam gaat bedenken. We geven je hieronder 10 tips:

  • Durf keuzes te maken
  • Ga op je eigen gevoel af, niet op die van anderen
  • Neem er je tijd voor
  • Wees creatief
  • Bedenk of je een generieke of beschrijvende bedrijfsnaam wilt
  • Controleer goed of de bedrijfsnaam/merknaam al is geregistreerd
  • Is de bijbehorende domeinnaam nog beschikbaar?
  • Is het makkelijk uit te schrijven?
  • Blijft de naam makkelijk hangen?
  • Houd rekening met de toekomst, hopelijk gaat je bedrijf groeien: controleer goed of deze dan nog bij je bedrijf past.

Name|Grep

Name|Grep noemt zichzelf de naamgenerator voor geeks en je kan ze daarin geen ongelijk geven. Bij deze naamgenerator maak je namelijk gebruik van sets en regular expressions en kun je specifieke criteria invoeren.

Sets zijn groepen met gerelateerde woorden die je gebruikt in combinatie met jouw sleutelwoord of als je die niet hebt, in combinatie met andere sets. Combineer de sets manen met kleuren om bijvoorbeeld lunablack of redatlas te krijgen.

Met een regular expression kan je bepaalde letters of woorden uitsluiten, herhalen of combineren om te testen welke domeinnamen vrij zijn voor de verschillende variaties die je in gedachten hebt.

Zo controleer je met de expression ‘bing|go{1,3}gle’ of er een domeinnaam vrij is met het woord bing, gogle, google of gooogle. Name|Grep controleert automatisch of een gekozen bedrijfsnaam beschikbaar is voor de domeinextensies .com, .net, .org, .co en .io.

Name|Grep naamgeneratorCombineer regular expressions en sets om nog geavanceerdere variaties te maken bij het verzinnen van een creatieve bedrijfsnaam.

Awkwords

Een andere geavanceerde bedrijfsnaamgenerator is Awkwords. Je vraagt je in het begin misschien af waar je naar kijkt, maar gelukkig valt het allemaal wel mee. In de tekstvakken vul je een subpatroon naar keuze in. Dit zal in de meeste gevallen bestaan uit letters, maar cijfers of symbolen zijn ook mogelijk. Vervolgens geef je het subpatroon een label door er één letter van het alfabet aan vast te plakken. De klinkers a/i/o krijgen bijvoorbeeld het label K en je sleutelwoord geef je het label S.

Eenmaal klaar met je subpatronen, ga je aan de slag met het hoofdpatroon. Hierin bepaal je in welke volgorde de subpatronen moeten terugkomen. Een hoofdpatroon SK houdt bijvoorbeeld in dat er achter je sleutelwoord één van de drie klinkers wordt geplakt. Dit is natuurlijk een extreem simpel voorbeeld. Maar als je er eenmaal inzit na het lezen van de handleiding en met meerdere subpatronen werkt, vallen er krachtige combinaties te genereren. Zet vooral een vinkje achter ‘new line each’ om de tientallen resultaten netjes onder elkaar te sorteren.

Een vrij geavanceerde bedrijfsnaamgenerator dus, maar als je dit goed door hebt heb je al snel een flinke shortlist aan mogelijke bedrijfsnamen.

Dot-o-mator

Dot-o-mator is een naam generator die twee groepen woorden aan elkaar koppelt. Kies zelf welke twee woorden dit zijn of maak gebruik van unieke woordgroepen die perfect geschikt zijn om te mixen met je sleutelwoord. Eigenlijk is dit hetzelfde principe als bij de hiervoor besproken sets van Name|Grep. De groepen waar je uit kan kiezen zijn bijvoorbeeld kleuren, grootte en vormen. Let er wel op dat de selectie aan woordgroepen verschilt in de linker- en rechterkolom. Door de twee groepen met elkaar te combineren heb je uiteindelijk een aantal pakkende namen.

Dot-o-mator naamgenerator

Panabee

Een andere gratis online bedrijfsnaamgenerator is Panabee. Bij Panabee voer je een of meerdere sleutelwoorden in waarop vervolgens verschillende technieken worden losgelaten om een nieuwe product- of bedrijfsnaam te verzinnen. Er worden populaire letters voor of achter je sleutelwoord toegevoegd of er vindt een vervorming van het sleutelwoord plaats. Denk hierbij aan het achterstevoren schrijven van je woord, het vervangen van letters en het mixen van lettergrepen.

Naast het bedenken van bedrijfsnamen is Panabee ook de plek om synoniemen te zoeken en om te controleren of jouw verzonnen bedrijfsnaam vrij verkrijgbaar is voor populaire domeinextensies en socialmediakanalen.

Zo zie je direct welke mogelijke namen ook nog beschikbaar zijn op social media. Gebruik dit vooral als handige input, maar laat je bedrijfsnaam zeker niet afketsen op de beschikbaarheid op social media.

Panabee naamgenerator

Wordoid

Leuke bedrijfsnamen genereren doe je met Wordoid. Ze hebben namelijk een originele functie die je niet terugziet bij andere bedrijfsnaamgenerators. Na het invullen van een sleutelwoord kan je namelijk instellen op welke taal jouw gegenereerde naam gebaseerd moet zijn: Engels, Spaans, Frans, Italiaans of Duits. Ook bepaal je op welke positie je sleutelwoord in je nieuwe bedrijfsnaam komt te staan en hoeveel letters deze maximaal mag zijn. Een andere speciale functie is de kwaliteitsfilter. Hoe hoger je deze zet, hoe natuurlijker de verzonnen namen klinken. Wat betreft domeinextensies is de beschikbaarheid van de .com- en .net-extensie te controleren. Absoluut de moeite waard dus!


Wordoid naamgenerator

names4brands

Meer taalgebaseerde namen vind je bij names4brands. In tegenstelling tot de 5 talen van Wordoid heb je de keuze uit maar liefst 18 talen. Naast de functies die Wordoid biedt, geeft deze naamgenerator onder elk verzonnen woord een Engelse vertaling aan van elke toevoeging die gebaseerd is op een andere taal. Op die manier krijg je een beter idee van de achterliggende gedachte achter elk resultaat.

Naming

Naming geeft je de mogelijkheid om je sleutelwoord uit te breiden met Griekse en Latijnse voor- en achtervoegsels of rijmwoorden. Tip: kies voor ‘Double Rhymes’ om de beste rijmresultaten te genereren.

In vergelijking met andere bedrijfsnaamgenerators heb je bij Naming de extra optie om het aantal lettergrepen van je nieuwe naam te bepalen en te controleren of er vrije domeinnamen zijn die eindigen met de .nl-extensie.

Naming.net bedrijfsnaamgenerator

Lean Domain Search

Lean Domain Search doet eigenlijk niets anders dan woorden voor of achter je ingevoerde sleutelwoord te plakken. In vergelijking met andere naamgenerators in dit artikel is Lean Domain Search dus minder bijzonder te noemen. Wel noemenswaardig is de enorme lijst met namen die gegenereerd wordt, dankzij de 5.000 woorden die voor of achter jouw sleutelwoord worden toegevoegd. Je zal verbaasd zijn hoe goed sommige namen klinken dankzij deze simpele techniek.

In de eerste instantie krijg je alleen resultaten te zien die nog vrij te registreren zijn met de .com-extensie. Klik onderaan de lijst op de knop ‘Show registered’ om alle 5.000 resultaten te zien. Een bezet .com-domein betekent namelijk niet meteen een bezet .nl-domein.

Om de megalijst wat overzichtelijker te maken, heb je de mogelijkheid om de resultaten te filteren op lengte en alfabet. Daarnaast kan je bepalen of de resultaten beginnen of eindigen met jouw sleutelwoord.

LeanDomainSearch bedrijfsnaamgenerator

FreshBooks Name Generator

De bedrijfsnaamgenerator van FreshBooks biedt uitkomst in het geval je de 5.000 resultaten van Lean Domain Search te veel van het goede vindt. Nadat je hebt geselecteerd welke van de vier vakgebieden het beste bij jouw bedrijf of product past, krijg je maar drie naamsuggesties te zien. Klik op de link ‘Show me more names’ in het geval er niets voor jou bij zit, zodat je weer drie nieuwe suggesties te zien krijgt. Dit proces kan je vervolgens herhalen net zolang totdat je beet hebt!

Probeer vooral alle vier vakgebieden even uit. De keuze voor ‘legal services’ geeft bijvoorbeeld wat serieuzere resultaten, terwijl je verrassendere opties te zien krijgt wanneer je voor ‘creatives en marketing’ gaat.

Fantasy Name Generators

Op Fantasy Name Generators vind je meer dan 900 generators waarvan het merendeel is gericht op het genereren van een fictieve naam voor een persoon. Maar veel van de generators zijn ook prima voor andere doeleinden geschikt. Zo is er bijvoorbeeld een kledingnaamgenerator of webseriegenerator die je uitstekend kan inzetten om een product- of bedrijfsnaam te bedenken.

Fantasy Name Generators website

Namelix

Namelix verzint je product- of bedrijfsnaam aan de hand van artificiële intelligentie (AI). Typ je sleutelwoord, druk op ‘Generate’ en laat de computer zijn werk doen. Het genereren duurt iets langer, maar dan heb je ook wat. In vergelijking met andere generators voelen de resultaten aangenaam hip en modern aan. Aangezien AI niet op alle fronten sluitend werkt, zal je ongetwijfeld ook resultaten zien die helemaal niets met je sleutelwoord te maken hebben, maar dat nemen we bij deze voor lief. Vooral omdat elke gegenereerde naam als logo wordt weergegeven en zo als extra inspiratie dient.

Hiernaast bestaan de opties om alleen korte namen te genereren, je sleutelwoord in de zoekresultaten te forceren en een check te doen op populaire domeinextensies zoals .com, .io, .ly en .co.

Extraatje: Namechk

Wanneer je een mooie naam hebt gevonden, is het verstandig om deze als gebruiksnaam te claimen op je favoriete socialmediakanalen. Ook al besluit je om niet direct actief te zijn op social media, misschien verandert dit wel in de toekomst. Namechk is een goede keuze als je de beschikbaarheid van gebruiksnamen snel wilt controleren voor tientallen kanalen tegelijkertijd. Na het invoeren van je bedrijfsnaam krijgen alle beschikbare socialmediakanalen een groene kleur en heb je meteen een duidelijk overzicht.

Namechk beschikbare socialmediaaccounts

Andere naamtechnieken

Kom je er met de elf bovenstaande naamgenerators niet uit, dan zijn er nog andere technieken die je kunnen helpen om een succesvolle product- of bedrijfsnaam te verzinnen. Zo komt het regelmatig voor dat de namen van websites zijn gebaseerd op termen die veel gezocht worden in zoekmachines. De term ‘Black Friday Nederland’ wordt bijvoorbeeld vaak in Google getypt en de populaire website blackfridaynederland.nl heeft hier misschien wel zijn naam op gebaseerd. Gebruik AnswerThePublic om populaire zoektermen te ontdekken en vervolgens KWFinder om gratis te zien hoe vaak per maand er op een specifieke term gezocht wordt. Meer informatie over deze SEO-tools vind je in ons andere blogartikel.

Een andere techniek is om niet jouw sleutelwoord met een naamgenerator te vervormen, maar simpelweg te vertalen. Misschien klinkt een saai woord wel heel aantrekkelijk in een andere taal en ben je snel klaar.

Tot slot is er de mogelijkheid om te spelen met de vele domeinextensies die tegenwoordig beschikbaar zijn. Populaire extensies om een bedrijfsnaam mee te combineren zijn bijvoorbeeld .ly, .co en .io. Maar je hebt ook woordextensies tot je beschikking als .shop, .club en .blog. Meestal worden deze domeinextensies achter een bestaande product- of bedrijfsnaam geplakt omdat de .nl- en .com-variant al in gebruik zijn, maar wie weet helpen ze jou om een volledig nieuwe naam te bedenken.

Beschikbaarheid van de .nl-extensie

Veel van de hierboven genoemde naamgenerators controleren automatisch of de gegenereerde namen beschikbaar zijn als domeinnaam. In de meeste gevallen worden alleen populaire internationale extensies als .com gecontroleerd, niet de .nl-domeinextensie. Mocht je een .nl-extensie willen, doe dan zelf onderzoek naar de beschikbaarheid daarvan met bijvoorbeeld onze eigen domeinchecker. Je ziet vervolgens razendsnel op je domeinnaam beschikbaar is.

Kom je er tijdens een check achter dat je geweldige bedrijfsnaam wel met een .nl-extensie verkrijgbaar is, maar de .com-variant bezet is? Denk dan twee keer na voordat je verdergaat met je nieuwe bedrijfsnaam. Het kan zomaar zo zijn dat er een ander start up met jouw bedrijfsnaam bestaat die het je in de toekomst juridisch moeilijk kan maken. Zorg er daarom voor dat je goed de juridische aspecten van een bedrijfsnaam op een rijtje hebt. Als je op dit vlak alles hebt afgevinkt, dan is na al die dagen brainstormen onder de douche de tijd aangebroken om met trots je gloednieuwe product- of bedrijfsnaam bekend te maken!


Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

    • Leestijd: 8 minuten

Blog overzicht

Auteur: Akif Hodzic

Voorziet als contentmarketeer het blog van bruisende artikelen voor doorgewinterde techies en digitale nomaden om iedereen wegwijs te maken in de online wereld. Is daarnaast altijd te poken voor een potje Overwatch of een praatje over de laatste tv-series en tech-gadgets.